Ač se to na první pohled nemusí zdát, příprava Yerby Maté není žádná věda.
Až si osvojíte tento tradiční rituál, budete před přáteli a známými vypadat jako opravdový mistr.
Co tedy budete potřebovat?
Voda nesmí být vařící. Pokud nemáte konvici s teploměrem, nevěšte hlavu. Otevřete si víko konvice abyste viděli na dno. Až se zespodu začnou vynořovat bublinky, vodu vypněte.
Do kalabasy vsypte 2/3 Yerby Maté (pokud s Maté začínáte a nevěříte si na takové množství, začněte nejprve menší dávkou a postupně přidávejte)
Rada nad zlato: Existuje spousta druhů Maté, které obsahují vysoký podíl „prachu“. Pokud se s touto Yerbou setkáte, doporučujeme zakrýt naplněnou kalabasu (před zalitím) dlaní a mírně protřepat. Přebytečný prach se usadí na dlani a nebude Vás pak při pití Maté dráždit v krku. Tento proces opakujte, dokud nebude Vaše dlaň čistá, bez tzv. „zeleného kolečka“. Maté od Jasy Jatere je téměř bezprachové, tudíž se třepáním nemusíte zabývat.
Maté v kalabase sklepejte do úhlu 45º. Vytvoříte „kapsu“, do které vložíte bombillu (ano, to podivné brčko s dírkami). Před jejím vložením ale zalijte tuto kapsu vlažnou vodou. Maté se tak vsákne a nedostane se Vám do již zmíněné bombilly.
Nemíchat, nemíchat, nemíchat! Ano, svádí to a zvyk je železná košile. Ale věřte nám. Bombilla zde neplní úkol jako lžička nebo míchátko, nýbrž jako ochránce před vdechnutím lístků Maté. S bombillou po jejím vložení do kalabasy už nehýbejte. Čím víc neplechy s ní napácháte, tím víc hrozí riziko, že ji ucpete. Ba co hůř, riskujete vdechnutí Maté, které není nijak příjemné a rozhodně to není ten pravý požitek, který byste z tohoto nápoje měli mít.
Takto připravenou kalabasu s Maté a vloženou bombillou zalijte horkou vodou, jejíž teplota dosahuje 60 - 80 ºC. Znovu a naposled opakujeme, voda nesmí být vařící! Spálili byste nejen sebe, ale i Maté a jeho prospěšné látky, které jsou jeho předností.
Nemůže být asi jednodušší. Vychutnejte si své Maté. Až svůj šálek dopijete, nevěste hlavu a rozhodně Yerbu nevyhazujte. Další plus, které toto „zelené zlato“ (jak se mu mimo jiné přezdívá) má, je také jeho výdrž a síla. Z jedné dávky Yerby Maté uděláte několik nálevů. Dolívejte tedy vodu tak dlouho, dokud má váš nápoj chuť a sílu.
Tip:
Yerba Maté chutná nejlépe ve společnosti Vašich přátel, rodiny a známých.