Druhy Yerba Maté
Yerba Maté pochází z Jižní Ameriky. Nalezneme ji především v Argentině, Paraguayi, Uruguayi a v Brazílii.
Její výroba se liší v barvě, chuti, síle, řezu listů a dokonce i v účincích. Tyto rozdíly vyplývají především ve způsobu sběru, zpracování a zrání jednotlivých druhů Yerba Maté.
Každá z výše jmenovaných zemí je charakteristická svou vlastní yerbou.
Argnetinské maté
Argentina je druhým největším vývozcem Yerba Maté na světě. Většina značek pochází právě z Argentiny.
Vzhled
Argentinské maté je jednoduché na přípravu, obsahuje hodně listů a stonků a poměrně málo prachu. Listy jsou středně velké a stonky mohou být dlouhé až jeden centimetr.
Chuť
V závislosti na značce mohou mít některé argentinské maté silnou a robustní chuť. Jiné mohou být naopak lehké, sladké a velmi jemné. Ze všech čtyř druhů maté jsou argentinské značky jedny z nejrozmanitějších.
Při ochutnání této yerby pocítíme tóny dřeva, trávy, květin, medu a kouře.
Paraguayské maté
Co se týče zastoupení, je poměrně obtížné sehnat paraguayské maté. Je totiž nejmenším producentem a výběr značek je omezen na menší množství.
Vzhled
Její řez je velmi podobný tomu argentinskému. Obsahuje jemně řezané až středně velké listy, velké stonky, ale s větším množstvím prachu.
Chuť
Co se týče chuti, je paraguayské maté o něco “odvážnější” než to argentinské. Je velmi komplexní, od velmi hořké chuti se dostaneme až po sladkou, slanou a dokonce i kyselou.
Běžné tóny se skládají z trávy, sena, kouře, tabáku, sušeného ovoce, květin a ořechů.
Maté z Paraguaye se připravuje jak horké tak i studené (tzv. Tereré). Studená varianta je zde populárnější z důvodu extrémně teplého počasí. Tento nápoj tedy nejen povzbudí ale také i osvěží.
Uruguayské maté
Uruguayské maté se liší od předchozích dvou.
Uruguayci pijí nejvíce yerba maté v Jižní Americe, přestože sami žádné nepěstují. Podnebí v této oblasti není totiž pro pěstování této rostliny příznivé. Yerbu maté proto dovážejí z Brazílie.
Brazilské maté
Brazílie je největším producentem Yerba Maté, kterému se říká chimarrão nebo erva maté.
Chimarrão a jeho vzhled
Chimarrão se téměř celé skládá z jemného (až téměř neonově) zeleného prachu s velmi malým množstvím stonků a listů. Vypadá podobně jako zelený čaj matcha.
Chuť
Jeho síla je lehká, textura krémová a hořkost je velmi malá.
Mezi běžné tóny patří čerstvá tráva, máslo a ořechy.
Brazilské maté je ze všech čtyř druhů nejtěžší na přípravu. K jejímu zdokonalení je zapotřebí spousta cviků a techniky.
Kromě chimarrão je Brazílie vývozcem tzv. zeleného maté.
Zelené maté
Vzhled
Jedná se o středně hrubé namleté lístky s malým množstvím větviček a je téměř bezprachové. Tento druh je velmi oblíbený v Evropě, jelikož není tak silné a hořké.
Chuť
Toto maté má velmi jemnou chuť, bez přílišné hořkosti.
Právě toto maté naleznete na našem webu. Nabízíme jak čisté, tak i s příchutí borůvky nebo jablka.