Druhy Yerba Maté

Druhy Yerba Maté

Yerba Maté pochází z Jižní Ameriky. Nalezneme ji především v Argentině, Paraguayi, Uruguayi a v Brazílii.

Její výroba se liší v barvě, chuti, síle, řezu listů a dokonce i v účincích. Tyto rozdíly vyplývají především ve způsobu sběru, zpracování a zrání jednotlivých druhů Yerba Maté.

Každá z výše jmenovaných zemí je charakteristická svou vlastní yerbou.

 

Argnetinské maté

IMG_0971

 

Argentina je druhým největším vývozcem Yerba Maté na světě. Většina značek pochází právě z Argentiny.

Vzhled

Argentinské maté je jednoduché na přípravu, obsahuje hodně listů a stonků a poměrně málo prachu. Listy jsou středně velké a stonky mohou být dlouhé až jeden centimetr. 

Chuť

V závislosti na značce mohou mít některé argentinské maté silnou a robustní chuť. Jiné mohou být naopak lehké, sladké a velmi jemné. Ze všech čtyř druhů maté jsou argentinské značky jedny z nejrozmanitějších. 

Při ochutnání této yerby pocítíme tóny dřeva, trávy, květin, medu a kouře.

 

Paraguayské maté

 

IMG_0972

 

Co se týče zastoupení, je poměrně obtížné sehnat paraguayské maté. Je totiž nejmenším producentem a výběr značek je omezen na menší množství.

Vzhled

Její řez je velmi podobný tomu argentinskému. Obsahuje jemně řezané až středně velké listy, velké stonky, ale s větším množstvím prachu.

Chuť

Co se týče chuti, je paraguayské maté o něco “odvážnější” než to argentinské. Je velmi komplexní, od velmi hořké chuti se dostaneme až po sladkou, slanou a dokonce i kyselou. 

Běžné tóny se skládají z trávy, sena, kouře, tabáku, sušeného ovoce, květin a ořechů.

Maté z Paraguaye se připravuje jak horké tak i studené (tzv. Tereré). Studená varianta je zde populárnější z důvodu extrémně teplého počasí. Tento nápoj tedy nejen povzbudí ale také i osvěží.

 

Uruguayské maté

Uruguayské maté se liší od předchozích dvou. 

Uruguayci pijí nejvíce yerba maté v Jižní Americe, přestože sami žádné nepěstují. Podnebí v této oblasti není totiž pro pěstování této rostliny příznivé. Yerbu maté proto dovážejí z Brazílie.

 

Brazilské maté

Brazílie je největším producentem Yerba Maté, kterému se říká chimarrão nebo erva maté.

Chimarrão a jeho vzhled

 

IMG_0973

 

Chimarrão se téměř celé skládá z jemného (až téměř neonově) zeleného prachu s velmi malým množstvím stonků a listů. Vypadá podobně jako zelený čaj matcha. 

Chuť

Jeho síla je lehká, textura krémová a hořkost je velmi malá.

Mezi běžné tóny patří čerstvá tráva, máslo a ořechy.

 

Brazilské maté je ze všech čtyř druhů nejtěžší na přípravu. K jejímu zdokonalení je zapotřebí spousta cviků a techniky. 

 

Kromě chimarrão je Brazílie vývozcem tzv. zeleného maté.

 

Zelené maté

 

IMG_0974

 

Vzhled

Jedná se o středně hrubé namleté lístky s malým množstvím větviček a je téměř bezprachové. Tento druh je velmi oblíbený v Evropě, jelikož není tak silné a hořké.

Chuť

Toto maté má velmi jemnou chuť, bez přílišné hořkosti. 

Právě toto maté naleznete na našem webu. Nabízíme jak čisté, tak i s příchutí borůvky nebo jablka.




Zpět do obchodu